Do rekonštrukcie a elektrifikácie Kalvárie investujú milión korún

13.05.2008 Prešov

Prešov 13. mája (TASR) – Prešovská farnosť sv. Mikuláša plánuje v tomto roku investovať milión korún (31. 262 eur) do rekonštrukcie štyroch kaplniek a do elektrifikácie Kalvárie. Uviedol to dnes pre TASR predstavený ...
S rozsiahlejšou rekonštrukciou sa začalo pred desiatimi rokmi, po tom, ako štát uvoľnil dve kaplnky, ktoré sa nachádzali v areáli vybudovaného krytu civilnej ochrany. Keďže úplná rekonštrukcia Kalvárie by si vyžiadala niekoľko miliónov korún, rozhodla sa rímskokatolícka cirkev riešiť opravy v jednotlivých etapách. Len oprava kaplnky Sväté schody, ktorá je napodobeninou kaplnky v Ríme, by si vyžiadala podľa projektu viac ako štyri milióny korún (125.047 eur).
Prešovskú kalváriu tvorí spolu s kostolíkom a kaplnkami 18 objektov, ktoré sú postavené v zložitom teréne na kamenných základoch. Najväčšie problémy spôsobuje vysoká vlhkosť, ktorá narúša stavby, oporné múry a prístupové cesty. Každoročne investujú do rekonštrukcií a opráv približne pol milióna korún (15.630 eur), ktoré získavajú predovšetkým od veriacich. Vzhľadom na to, že táto lokalita je aj atraktívnou turistickou zónou, zdroje na jej sanáciu získali z fondu Obnovme svoj domov. Sumou 200.000 Sk (6252 eur) prispelo v minulom roku aj mesto Prešov z fondu vyčleneného pre obnovu kultúrnych pamiatok. Podľa Rendeša budú rekonštrukciu štyroch kaplniek realizovať spoločnosti, ktoré majú licenciu na obnovu kultúrnych pamiatok a práce na prístupových cestách budú vykonávať svojpomocne. Po dokončení stavebných prác budú do kaplniek osadené pôvodné viac ako dva metre vysoké drevené reliéfy. Kvôli bezpečnosti i celkovému estetickému vzhľadu sa už začali aj práce na elektrifikácii chodníkov. Všetky práce by mali byť ukončené do 14. septembra, keď sa na Kalvárii uskutoční pravidelná odpustová slávnosť.
 

Vyberte región